Vannin' Home
Posted By: Doone Turns over wont start 85 g20 305 - October 23rd 2020 4:27 pm
Engine died while cruising and towed to my mech who said there was no spark, changed out the distributor and still wont start. Now he says maybe its the aftermarket alarm system interrupting the electric to the distributor. Just absolutely lost on this one. Anyone else have an idea. Hate to junk it.
Posted By: frscke1 Re: Turns over wont start 85 g20 305 - October 23rd 2020 5:26 pm
Ground strap .... you dont change the whole dist on these vans , you change the coil under the dist cap .... get it away from him he's poking and hoping ...

[Linked Image from live.staticflickr.com]
Posted By: Doone Re: Turns over wont start 85 g20 305 - October 25th 2020 2:21 pm
Thanks frscke1, rebuilt dist came with the ecm and resistor, we put a brand new coil in too. Still no spark. Fusible link? I should mention that it died while going down the road after a full throttle pass. Everything else works, ie starter motor, lights, radio heater fan, etc, etc. Can you tell me where the ground strap is on both ends? Just stumped by this, also there seems to be no OBD plug in this unit. There is quite a mish mosh of wiring under the column. Have this van for 10 years never failed to start before, hate to junk it. So many new parts, 82k miles and body and interior in great shape. My worry is fix this and what next.

Attached picture 20200919_174205.jpg
Posted By: Doone Re: Turns over wont start 85 g20 305 - November 04th 2020 2:52 pm
I had it towed to another mech, the rebuilt distributor was bad too. New mechanic installed new not rebuilt distributor with new cap, rotor, coil, ecm and it fired up. TY
Posted By: frscke1 Re: Turns over wont start 85 g20 305 - November 04th 2020 7:18 pm
Originally Posted by Doone
New mechanic installed new not rebuilt distributor with new cap, rotor, coil, ecm and it fired up. TY

But which part was bad .... unless the magnets in the dist went bad it didnt need to be changed.

The other are maint parts.
Posted By: Doone Re: Turns over wont start 85 g20 305 - November 05th 2020 1:55 am
Magnets in original went bad, ecm was dead too. Rebuilt was a bum unit didn't waste any time on that one, got an RMA and returned it. Keith (new mechanic) charged out 1 hr for diagnostics and 1 hour for wrench work, battery charge and setting timing. It runs better than ever now and the exhaust doesn't smell like unburned gas anymore. Idle is a little high for my taste but I'm sure its to spec. $350. Thanks again for your advice.
© Vannin' Community and Forums