Vanning.com logo
Boxdin
Site Navigation


Advertisements
Recent Posts
What Did You do To your Van Today?
by SDMickey - July 24th 2021 9:39 am
81 Chevy SWB
by Bblintpicker - July 24th 2021 8:16 am
1995 Vandura Toolset
by shaggy - July 24th 2021 5:56 am
Making a Trip to TX
by SDMickey - July 24th 2021 12:11 am
Photo Tag / Picture Game
by frscke1 - July 23rd 2021 10:06 pm
Featured Links
Vanning.Com is a an authorized Amsoil Dealer


Previous Thread
Next Thread
Print Thread
Rate Thread
Page 1 of 3 1 2 3
Stereo Quit Working
#773825 March 30th 2021 6:21 am
Joined: Aug 2005
Posts: 21,129
Likes: 17
N
NateB Offline OP
Supreme Master
OP Offline
Supreme Master
N
Joined: Aug 2005
Posts: 21,129
Likes: 17
Last year I installed a new Pioneer head unit into my '93 Chevy (Gladiator Conversion). It was working great and a few months later I installed new speakers in the rear (4 speakers) and left the OE ones up front (I'm not removing the dash!). Everything was okay until I was leaving for work one morning and then the stereo starting crackling almost like when you start to lose a station, and boom it quit working.

I double-checked my wiring and all was fine. Power, grounds, speaker wiring, etc. I thought maybe the head unit was bad so I bought another of the same unit, but nope it doesn't work either. All I get when I turn the stereo on is a small "pop" sound out of the speakers. Nothing from any radio stations or the CD player.

Not sure what happened...I'm stumped.

I may take the van to a local stereo shop or drive up to PA to Capt. Kurk's place so he can look at it.


Nate Breece
--------------
1993 Chevy G20
2012 Hyundai Santa Fe
AdSense long
Re: Stereo Quit Working
NateB #773827 March 30th 2021 10:01 am
Joined: Jan 2014
Posts: 1,861
Likes: 48
veteran
Offline
veteran
Joined: Jan 2014
Posts: 1,861
Likes: 48
Have you checked the fuse in the rear of the stereo? You could be getting a voltage spike through a bad ground from somewhere else allowing voltage to travel through the stereo ground or something.

I doubt it's just as simple as a bad stereo since you tried another and got the same results, but I wouldn't 100% rule that out. I've had horrible luck with Pioneer over the past 10-15 years. I've bought some from Walmart and they seem to be made with the cheapest components possible, but even the couple that didn't come from there failed eventually. I'm switching to Kenwood or Clarion or something next time around. Pioneer has always been my go to brand, but the last one I put in the wife's Cherokee only lasted about 6 months before having a whole boat load of problems, so I'm done with them.

I would definitely check the grounds everywhere, and also look for a power wire that might be arcing off the dash somewhere if you have your stereo ground connected to the dash. I've seen that a couple times where the metal bracing under the dash has worn through wires and they contact the metal of the dash itself throwing off anything that is grounded to it.


[Linked Image from live.staticflickr.com]

Re: Stereo Quit Working
NateB #773831 March 30th 2021 10:53 am
Joined: Aug 2005
Posts: 21,129
Likes: 17
N
NateB Offline OP
Supreme Master
OP Offline
Supreme Master
N
Joined: Aug 2005
Posts: 21,129
Likes: 17
yes sir...fuse on back of stereo is good. Just find it odd that it was working fine until I installed new speakers. Cowinkydink? Possibly.


Nate Breece
--------------
1993 Chevy G20
2012 Hyundai Santa Fe
Re: Stereo Quit Working
NateB #773843 March 30th 2021 7:15 pm
Joined: Jan 2014
Posts: 1,861
Likes: 48
veteran
Offline
veteran
Joined: Jan 2014
Posts: 1,861
Likes: 48
Not sure either then. Very weird. Hopefully you get it sorted fairly easy.


[Linked Image from live.staticflickr.com]

Re: Stereo Quit Working
NateB #773850 March 31st 2021 12:22 am
Joined: Apr 2010
Posts: 2,815
Likes: 19
W
veteran
Offline
veteran
W
Joined: Apr 2010
Posts: 2,815
Likes: 19
I have a Pioneer head unit too.

Several months ago it just quit.

I tried to reset it. Paperclip behind the faceplate. No dice.

The third or fourth try to reset it, The display started saying Amp Error.

Was pretty sure that message was directly related to my 6x9 20 year old door speaker that had issues with corrosion and age and a salty wetsuit being hung nearby.

I disconnected that speaker, and it fired right up.

More recently I replaced both 6x9's.

Re: Stereo Quit Working
NateB #773854 March 31st 2021 7:01 am
Joined: Aug 2005
Posts: 21,129
Likes: 17
N
NateB Offline OP
Supreme Master
OP Offline
Supreme Master
N
Joined: Aug 2005
Posts: 21,129
Likes: 17
I'm just going to have to dig in there and recheck everything...again. oy vey.


Nate Breece
--------------
1993 Chevy G20
2012 Hyundai Santa Fe
Re: Stereo Quit Working
NateB #773946 April 01st 2021 1:02 am
Joined: Mar 2005
Posts: 138
U
member
Offline
member
U
Joined: Mar 2005
Posts: 138
Is the impedance match the same with the new speakers, as it was with the original set-up?

Re: Stereo Quit Working
Uncle Blaino #773952 April 01st 2021 8:44 am
Joined: Aug 2005
Posts: 21,129
Likes: 17
N
NateB Offline OP
Supreme Master
OP Offline
Supreme Master
N
Joined: Aug 2005
Posts: 21,129
Likes: 17
Originally Posted by Uncle Blaino
Is the impedance match the same with the new speakers, as it was with the original set-up?

Ah...ya know I'm not sure.


Nate Breece
--------------
1993 Chevy G20
2012 Hyundai Santa Fe
Re: Stereo Quit Working
NateB #773954 April 01st 2021 8:49 am
Joined: Jan 2014
Posts: 1,861
Likes: 48
veteran
Offline
veteran
Joined: Jan 2014
Posts: 1,861
Likes: 48
Didn't even think of that, good catch Uncle Blaino.


[Linked Image from live.staticflickr.com]

Re: Stereo Quit Working
NateB #773964 April 01st 2021 11:17 am
Joined: Dec 2017
Posts: 478
Likes: 17
addict
Offline
addict
Joined: Dec 2017
Posts: 478
Likes: 17
Depending on you wired those four speakers (parallel or in series), you may have overloaded and fried your head unit because of incorrect impedance.

Read this: https://geoffthegreygeek.com/ufaqs/whats-difference-speakers-series-parallel/


[Linked Image from i.imgur.com]
Page 1 of 3 1 2 3

Moderated by  Astro, Ram4ever 

Link Copied to Clipboard
Donate


discovery
Who's Online Now
0 members (), 0 guests, and 4 robots.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Newest Members
ATH84, Stonio76, otiki, thrashit666, ONWARDINAVAN
12011 Registered Users
Top Posters (30 Days)
SDMickey 201
kursed 88
frscke1 81
Forum Statistics
Forums68
Topics39,641
Posts548,661
Members12,012
Most Online177
May 8th, 2013

Powered by UBB.threads™ PHP Forum Software 7.7.4